Somugru studiju bakalaura programmā galvenā uzmanība tiek pievērsta trim Baltijas jūras somugru tautām – somiem, igauņiem un lībiešiem. Taču, lai labāk izprastu šo tautu vēsturiskās saknes, valodu un kultūru, studenti tiek iepazīstināti arī ar citām somugru tautām.

Studiju programmas īstenošanu nodrošina LU akadēmiskais personāls, kā arī pieaicinātie docētāji, kas savā pamatdarbā saistīti ar dažādiem somugristikas aspektiem, runātu un rakstītu somu un igauņu tekstu sagatavošanu, tulkošanu u.tml. Programmā pastāvīgi strādā viens somu un viens igauņu vieslektors, īsāku laiku viesojas arī citi somu un igauņu lektori. „Somugru studijas” ir pagaidām vienīgā bakalaura studiju programma Latvijā, kas sagatavo speciālistus somugristikā. Pēc bakalaura studiju programmas absolvēšanas ir iespējams turpināt studijas Baltijas jūras reģiona studiju maģistra programmā vai citās augstākā līmeņa studiju programmās Latvijā, Somijā, Igaunijā. Programma piedāvā:
  • apgūt teorētiskas zināšanas somugru filoloģijā;
  • apgūt trīs Baltijas jūras somugru valodas: somu, igauņu – augstākajā līmenī, lībiešu valodai – leksikas un gramatikas minimumu, lai spētu lasīt un tulkot tekstus lībiešu valodā;
  • iegūt zināšanas somu un igauņu literatūrā;
  • iegūt zināšanas Somijas, Igaunijas, lībiešu un citu somugru tautu kultūras vēsturē;
  • iespēju izvēlēties ungāru valodas (kā somugru valodas) kursu vai zviedru valodas apguves kursu (kā vienu no divām Somijas valsts valodām). 
ERASMUS studentu apmaiņas līgumi ir ar Helsinku, Joensū, Tamperes un Turku universitāti Somijā un Tallinas universitāti Igaunijā. Ar Tartu universitāti Igaunijā ir divpusējās sadarbības līgums. NORDPLUS tīkla programma piedāvā studiju papildināšanas iespējas Somijā.

Dalīties